XClose
Get more with our Members Only Rate.
Sign In or Join Now!
LARGE BACKGROUND IMAGE
art'otels

Formule 1-fotograaf Vladimir Rys presenteert debuutexpositie 'Gravity' in 5&33

Park Plaza Croatia

Amsterdam, 11 augustus 2017 – Kunst en autosport komen samen in de unieke debuuttentoonstelling‘Gravity’ van Formule 1-fotograaf Vladimir Rys. Op 29 augustus opent zijn solo-expositie in 5&33 Gallery inart’otel amsterdam. Rys bekroont hiermee een internationale carrière van 20 jaar, waarin hij al jarenlangsamenwerkt met het Red Bull Racing-team.

Onverwacht perspectief
Rys staat bekend om zijn frisse benadering van Formule 1. Zijn stijl werd gevormd in zijn jonge jaren, die hijdoorbracht in Praag en Griekenland. Hiermee beïnvloedde hij vele andere fotografen, ook buiten de paddock. De foto’s in de tentoonstelling Gravity bij 5&33 tonen de kijker een onverwacht perspectief op een sport alswereld op zich: de onverbiddelijke uren van oefenen, onzichtbare teleurstellingen en opoffering, die Rys vandichtbij beschouwde.


Nieuwe ogen
“Tijdens mijn eerste race in Melbourne in 2005 wist ik niet wat ik deed. Maar juist de afstand van hetonderwerp beloonde me op een bepaalde manier. Ik moest alles met ‘nieuwe ogen’ zien”, vertelt Vladimir Rys. “Voor mijn tentoonstelling kan ik geen betere omgeving dan Amsterdam bedenken: een stad metenorme diversiteit in kunst, met gevestigde instituten en plek voor opkomende artiesten.”

Dans met zwaartekracht
Na 200 Grands Prix en meerdere ‘Fotograaf van het Jaar’-awards creëert Rys beelden die draaien om decoureurs en hun dans met de zwaartekracht, waarbij het soms lijkt alsof de auto’s gewichtloos zweven. Deportretten – geschoten op locatie – en shots in documentaire stijl tonen de man achter de coureur en hetverhaal van de kampioenen die legendes werden.

Symbiose tussen mens en machine
Autosport veronderstelt een symbiose tussen mens en machine. Het werk van Rys’ is de ultieme expressievan dit proces: de raceauto wordt een verlenging van de coureur, zoals de camera dat wordt van de fotograaf. Het is een instinctieve staat van bewustzijn die atleten en artiesten op een zelfde manier beleven. 

‘Gravity’ is van 29 augustus tot en met 24 september te zien in 5&33 Gallery in art’otel amsterdam, PrinsHendrikkade 33, Amsterdam. De expositie is dagelijks geopend van 09.00 tot 21.00 uur.

Meer informatie over het werk van Vladimir Rys is te vinden op www.vladimirrys.com of via www.instagram.com/vladimirrys.

Over art’otel amsterdam en 5&33
art’otel amsterdam en 5&33 bevinden zich op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht, tegenover het Centraal Station en combineren kunst, cultuur, lifestyle, eten en drinken. 5&33 Kitchen serveert een ‘shared dining’ menu van mediterrane gerechten met een Italiaanse twist. 5&33 Bar, met wekelijks live entertainment verzorgd door (lokaal) bekende DJ’s, schenkt heerlijke cocktails, bieren en likeuren. Voor ontspanning is de 5&33 Lounge de perfecte plek, terwijl cultuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen aan een verzameling van kunstgerelateerde boeken en tijdschriften in 5&33 Library. De interactieve art display creëert afwisselende sferen en de flexibele, 300 vierkante meter tellende, 5&33 Gallery presenteert werk van wisselende kunstenaars. @5and33 - #5and33 - 5and33.nl